Shkruan Fadil Hoxha: “…Në konvikt ka pasur futbollistë të mirë: Riza Lushta, Mazllum Xërxa, Skender Gjinali, Naim Kryeziu…”. Deri më sot këtë askush nuk e ka ditur. Është një lloj përmbysjeje e hollësive historike, sidomos për më të mëdhenjtë tanë, Lushtën e Kryeziun, për të cilët deri më sot dinim se e kanë filluar futbollin vetëm në Tiranë. Dhe kurrë nuk ma kishte marrë mendja se prej udhëheqësit apo figurës më të madhe të Kosovës së periudhës, e pakta deri andej nga 1988- ta, po dhe të nënpresidentit të Jugosllavisë Fadil Hoxha, do të më dilte ky përcaktim dhe kjo e dhënë historike për katër futbollistët më të famshëm të Kosovës së para e gjatë Luftës së Dytë Botërore – personazhe të spikatura të shkrimeve e librave të mi.
Partizani Tirana vs KS Teuta Durres - Tribuna.com
Dhe përsëri kolegu Gani Ajeti: “…. Është 14 maj i vitit 1967. Ora 17. 00. Stadiumi ‘Qemal Stafa’. Të dy përfaqësueset janë rreshtuar në mesin e fushës… Dëgjohen tingujt e himnit kombëtar… Emocionet nuk kanë fund as të ndalur. Sytë e Ramadanit vezullojnë nga mburrja dhe gëzimi. Është hera e parë që qëndrojmë gatitu para flamurit tonë…”. Një vit më vonë, më 1968, Ramadan Vraniqi i ndeshjes së 1942-shit bind sekretarin e përgjithshëm të UEFA-s, Hans Bangerter, që Prishtina, Prizreni, Mitrovica, Peja, Gjakova mund t’i organizojnë ndeshjet e Grupit A të Kampionatit Europian të nën 18-vjeçarëve, duke flakur tej gjithë dyshimet e pakënaqësitë e Beogradit, sepse Kosova ishte përveç të tjerave edhe një tokë e pasur futbolli. Natyrisht pa përmendur, se më 29 nëntor 1942 ajo kishte themeluar Përfaqësuesen e saj. Ramadan Vraniqi është figurë e mirënjohur e jetës politiko-shoqërore dhe kulturorosportive të Kosovës, ambasador i Jugosllavisë në Turqi, kryetar disavjeçar i Lidhjes Futbollistike të Kosovës, themelues i klubit “Liria” të Prizrenit, lojtar, kapiten, drejtues dhe trajner, kryetar i Komitetit Organizativ të Kampionatit Europian të të Rinjve të UEFA-s (1968, Grupi B) zhvilluar në Kosovë.
(((shikoni<<))) Erzeni Teuta Durrës transmetim i drejtpërdrejtë
[SPORTI>>>] Erzeni Tirana transmetim i drejtpërdrejtë 26/01
Partizani Tirana vs Teuta Durres Live - Scorebar
Partizani Tirana Teuta Durrës transmetim i drejtpërdrejtë 2022
Shtatë vjet më vonë Ramadan Vraniqi do të jetë pjesë e kreut drejtues të Jugosllavisë së Rajko Miticit në ndeshjen e saj me Shqipërinë, 0-2 më 1967 në Tiranë. I ndodhte kjo një njeriu, një shqiptari të Kosovës, një ish-futbollisti po dhe kryetari të Federatës së Futbollit të Kosovës, i cili 25 vjet më parë me shokët e tij kishte themeluar Përfaqësuesen e Kosovës po në këtë Tiranë, vetëm treqind metra më larg prej këtij stadiumi, aty, te fusha e Shallvares.
Tre “29 Nëntorë” në 80-vjetorin e themelimit të “Kombëtares” së Kosovës (PJESA III)NGA BESNIK DIZDARI VIJON NGA PJESA II Dhe mbërrin mbyllja përsëri zyrtare. “Mëkambësi i Vitor Emanuelit të Tretë, Shkëlqesa Jacomoni pret përzemërisht skuadrat”. TIRANË 1942. Fusha e Shallvares. Përfaqësuesja e Kosovës në ndeshjen themeluese me atë të Tiranës.
Mbi të gjitha, për të kuptuar më mirë mjedisin futbollistik, më saktë, mjedisin politiko-sportiv të Kosovës së asokohe. Ramadan Vraniqi (1922-2000) është një prej themeluesve – protagonistë të Përfaqësueses historike të Kosovës të 29 nëntorit 1942. Do të mbetej pas kjo ndeshje, madje do të mbulohej nga pluhuri shekullor i harresës. Po prej saj do të rridhte një afsh i pashuar futbollistik.
Dhe i cili së bashku me shokët e tij kishte themeluar në Tiranë Kosovën e futbollit më 1942-shin. Si në një fatalitet të politikës sa sportive aq edhe josportive, mû këtij Ramadan Vraniqi do t’i takonte të ishte njëri prej kryesuesve të delegacionit të Jugollavisë në Lojërat Olimpike të Romës më 1960 ku ekipi jugosllav i futbollit me Jusuf, Galic, Kostic Soskic, Takac me shokë, fitoi titullin e Kampionit Olimpik.
E atëherë ka qenë 1942! Plot 80 vjet më parë. Shqipëria kishte zhvilluar të parin dhe të vetmin kampionat kombëtar me pjesëmarrjen e skuadrave të Kosovës. E madje, një pjesë e turneut ishte zhvilluar po në tokën e Kosovës, pikërisht në Prizren, skuadra e të cilit ishte renditur e treta, duke tronditur Shallvaren e Tiranës me ndeshjet e saj të bujshme, që për kohën qenë të papërmbajtshme: Prizreni – Peja 2-1, Prizreni – Prishtina 5-0, Prizreni – Shkodra 3-1, Tirana – Prizreni 2-2, Tirana – Prizreni 2-1.
Një protagonist unikal: ai është në 11- shen themeluese të Kombëtares së Shqipërisë më 1936 së bashku me Lushtën dhe Kryeziun, por është edhe në 11-shen themeluese të Përfaqësueses së Kosovës më 1942-shin. Ky është i vetmi shqiptar themelues i dy Kombëtareve, Shqipëri dhe Kosovë! Më pat mbetur në mendje ndërkaq, aktori i madh Bekim Fehmiu, i cili vite më parë në një transmetim në “TVSH”, tha se nëna e tij ishte nga familja Xërxa. Pata menduar: “Mos është një afërm i ngushtë i tij futbollisti Mazllum Xërxa”, për të cilin teksa e studioja në foton ku ai ka dalë me kostum civil me Vllazninë në Prizren, para ndeshjes së vitit 1942, më ngjasonte jo pak me Bekim Fehmiun, saqë për një çast më dukej se mund të ishte daja i aktorit të madh? E për Xërxën më kishte folur miku im dhe i familjes, i paharrueshmi prof.
(SHIKO ONLINE==) Erzeni Tirana transmetim i drejtpërdrejtë